KHROMA: Collapse

KHROMA
Collapse
Inverse

Näin Khroman viime vuonna ohimennen Tallinnassa, ja jotenkin arvasin, että ei bändi ensimmäistä keikkaansa siinä ollut vetämässä. Selvitystyö paljasti, että helsinkiläinen Khroma oli kiertänyt itäisen Euroopan jo pariinkin otteeseen. Levyä niiltä vaan ei ollut tullut.

Huolellinen valmentauminen kannattaa aina. Tässä tapauksessa se ei ole johtanut ainoastaan siihen, ettei Khroman esikoislevytyksessä ole ”mitään vikaa”. Teknisten muotoseikkojen ohella Collapse on myös taiteellisesti inspiroiva teos, ja sellaiseen suoritukseen törmätessään kannattaa tietysti aina pysähtyä kuulostelemaan.

Paperilla kaikki on tylsää ja teennäistä. Khromakin sanoo yhdistelevänsä raskasta post-heviä ambientiin ja triphopiin, eikä joku väkisinväännetty uusi genre voisi nyt oikeasti vähempää kiinnostaa. Korn ja Nine Inch Nails tuskin olisivat ajatelleet perintönsä jalostumista tällaiseksi, mutta valittaa ei voi, jos kokonaisuus toimii.

Levyn nimikkokappale on sinänsä harhaanjohtava avaus, että siinä venkoileva hevirunttaus ja koneiden käyttö ovat vielä hieman toistensa tiellä. A Vessel To Steer -kappaleessa niiden yhteispeli on kuitenkin jo niin sujuvaa, ettei Khromaa voi oikeudenmukaisesti laittaa yksin mihinkään lokeroon.