Läpieletystä tuskasta balsamia haavoihin – Hiss Golden Messengerin uusin ui humaanisti mystisissä vesissä

Hiss Golden Messenger
Hallelujah Anyhow
Merge

Onpa kova tahti! Heart Like A Levee ilmestyi vajaa vuosi sitten ja nyt jo tulee uusi albumi.

Heart Like A Levee oli minulle ensi tutustuminen M.C. Tayloriin ja kosketti kovasti, ennen muuta syvällä humaaniudellaan, mutta myös luomuisen sointinsa maanläheisellä lämmöllä. Moisen kolauksen jälkeen odotukset ovat tietenkin naurettavan korkeat ja nyt onkin tuntunut, ettei Hallelujah Anyhow yllä ihan samaan. Uusi albumi ei vaikuta tuovan mitään uutta Taylorin taiteilijakuvaan.

Tosin lämpimästi countrysoulahtavan musiikin ilme on enemmän kuuntelemalla syventynyt ja saanut lisää väriä. Kodikkaasti plonkuttava banjo täällä, Muscle Shoalsista muistuttavat torvet tuolla. Tunteikkaasti ulvova huuliharppu nostaa Gulfport You’ve Been On My Mindin yhdeksi levyn muistettavimmista biiseistä.

Musiikillisesti ei siis olla kovin kekseliäitä, mutta mystisemmällä tasolla uidaan kyllä syvissä vesissä. Nytkin jotenkin maalaisesta soundista ja tietenkin Taylorin samalla kertaa hyvin haavoittuvaisesta ja spirituaalisesti vahvasta laulusta huokuu lähes buddhalainen nöyryys, elämän kunnioitus ja anteeksianto. Se ei ole ketään vastaan, vaan tarjoaa toivoa kaikille. Erityisen kiinnostavaa on, ettei tulisi mieleenkään syyttää Tayloria naiiviudesta. Hänen toivonsa tuntuu puristetun läpieletystä tuskasta ja se on kuin balsamia itse kunkin haavoihin.