Levyarvio: Aika on taas kypsä ajattomalle Kate Bushille – Maagisen artistin harvinaisuudet samalle boksille

Kate Bush
The Other Sides
Fish People

Kate Bush ei ole perinteisesti ollut taipuvainen peräpeiliin katsomiseen, mutta viime aikoina hän on julkaissut uudelleen varsinaiset levynsä ja nyt kiinnostavan kokoelman musiikkia niiden ulkopuolelta.

Tällaiset sekalaisesta, usein osittain unohtuneesta tai julkaisemattomasta materiaalista koostetut kokoelmat ovat vähemmän kiinnostavia kuin julkaisija – tai tosifanit – kuvittelevat. Kate Bushin kohdalla kokoelma on kuitenkin tutustumisen arvoinen. Suurin osa materiaalista on aika tasavahvaa, eli usein on aika vaikea ymmärtää miksi ne on aikoinaan haudattu tai jääneet julkaisujen ulkopuolelle.

Tämän lisäksi kokoelmalta löytyy hienoja revelaatioita. Ensimmäisen levyn 12”-miksaukset eivät noudata 1980-luvun sinänsä upeaa kaavaa, jossa biisiä saksittiin kestämään pidempään. Tässä voidaan puhua jo uusista tulkinnoista.

Myös cover-levyn versiot ovat mahtavan radikaaleja. Silloinkin kun homma ei toimi, ollaan jonkin mielenkiintoisen äärellä.

Tämä musiikki kuulostaa täysin ajattomalta, ja aika voi nyt olla kypsempi Bushin vaikutukselle kuin koskaan. Joka kerta kun Bob Dylan on jonkun brittiläisen musiikkilehden kannessa Kate Bushin (tai Joni Mitchellin) sijaan, jossain kuolee kissanpentu.