Levyarvio: Ajatonta viihdettä ilman korniuksia – Shubie Brothers vie trooppiselle rannalle ja iskee rommidrinkin käteen

The Shubie Brothers
Casual
MuFarang

Hurmaannuin heti laakista Shubie Brothersin You Are Here -debyyttiin (2017). Nyt palataan rikospaikalle kaksoisälppärillä, cd:kin on jaettu neljään osaan.

Tasan nimensä väärti Casual ei aiheuta edeltäjänsä kaltaista kolausta, koska meininki on jo tuttua, mutta loistavasti sen parissa viihtyy. Rauhallista menoa voisikin luonnehtia äärimmäisen cooliksi ja ajattomaksi viihteeksi, ehdottomasti ilman tuohon genreen toisinaan liitettyjä korniuksia tai eurot edellä -ajattelua. Päällimmäisenä soitosta huokuu pitkällä kaavalla haudutettu kypsyys ja pettämätön tyylitaju.

Casual tuntuu lipuvan edeltäjäänsä enemmän samalla vaihteella, nopeat ja räväkät numerot ovat vähissä. Se ei kuitenkaan käänny itseään vastaan, vaan paremminkin edesauttaa vaipumaan musiikin hienovaraisesti huumaavaan, epämääräisen yleismaailmalliseen syleilyyn.

Vanhana reggae-friikkinä minua miellyttää monien biisien alleviivaamaton jamaikalaisuus rytmisektion toiminnassa. Vahvimmin se kuuluu Jukka Kiviniemen bassolinjoissa. Dub-versio Casualista olisi paikallaan. Mamba Assefan perkussiotkin peilaavat Karibiaa, kun taas Miikka Paatelaisen ja Jussi Jaakonahon kitarataide tuo mieleen päivitetyn Venturesin ja Shadowsin.

Yleisfiilis on kuin siemailisi vanhaa täyteläistä plantaasirommia jollain trooppisella rannalla.