Levyarvio: Bändi aina oikeassa paikassa – Iro Haarla tuo esiin Hot Herosin hienostuneemmat puolet

Hot Heros feat. Iro Haarla
Vodjanoi
Karkia Mistika

Lämpimän sämpylän mukaan nimetystä Hot Herosista tuntuu pikkuhiljaa tulevan jonkinlainen suomalaisen musiikin marginaalin Wrecking Crew – trio soittaa hyvin erilaisten solistien kanssa, Hannibalista Janne Laurilaan, kuulostaen aina oikealta bändiltä oikeassa paikassa ja aina itseltään.

Tämä Haarlan kanssa tehty levy on hyvä esimerkki. Soundi on lihaksikas ja tunnistettava, mutta jollain tavalla vähemmän romuluinen kuin muissa yhteyksissä. Iro Haarla tuo esiin bändin sielun hienostuneemmat puolet. Hänen vaikuttava pianonsoittonsa tukee sekä levittää bändiä harmonisesti ja tuo rauhan. Yhteinen soundi tuo mieleen Keith Jarrettin American Quartetin Hadenin, Motianin ja Redmanin kanssa.

Hienostuneisuus ei tässä tarkoita briljeerausta tai vaikeatajuisuutta vaan päinvastoin yksinkertaisuutta. Melodiat ovat vahvoja ja karismaattisia nimenomaan laulelmallisessa yksinkertaisuudessaan. Side kansanmusiikkiin on helppo aistia. Hienon jännitteen levylle luovat melodioista poispäin ja kohti abstraktioita tehdyt kollektiiviset tutkimusmatkat.