Levyarvio: Cult Of Luna pohjoisen taivaan alla – Tunteikas sielunmaisema avautuu vasta kiireettömällä paneutumisella

Cult Of Luna
The Long Road North
Metal Blade

Kuten muutkin Cult Of Lunan albumit, myös bändin yhdeksäs pitkäsoitto The Long Road North on kuunneltava kunnolla ja useaan kertaan. Vaikka bändin massiivinen sointi kuulostaa pintapuolisestikin hyvältä, vasta kiireettömän paneutumisen kautta jyrisevän ja pitkälinjaisen post metalin tunteikas sielunmaisema avautuu.

Monivivahteinen Long Road North on astetta maalailevampi kuin raskas edellisalbumi A Dawn To Fear (2019). Samalla se on yhtäältä lähestyttävämpi, toisaalta vähemmän totaalisesti karrelle polttava. Muutoksia ilmaisuunsa aina etsivä yhtye osoittaa jälleen kykynsä hienosäätää sointiaan. Ilmavampi ja kevyempikin ilmaisu on vakuuttavaa.

Järkälemäisenä ärjyvä jylinä saa nyt paljon kontrastia tuovaa vastavoimaa välisoittomaisista lyhyemmistä kappaleista. Selkeimmin sitä on tarjolla yllättävän callistomaisella melodialla silatussa Into The Night -valssissa ja kaksiosaisen Beyondin muodossa. Vierailijat ja Earthin mieleen tuovat preeriakitarat höystävät linjakkaaksi paljastuvaa ja samalla yhtyeen monipuolisinta kokonaisuutta tyylikkäästi. Aivan edeltäjänsä veroinen pommi tämä ei ole, mutta paljastuu laajan sävypalettinsa ansiosta eläväisemmäksi ja ”helpommaksi” kuuntelukokemukseksi.