CULT OF LUNA: Salvation

Arvio julkaistu Soundissa 12/2004.
Kirjoittanut: Antti Mattila.

Arvio

CULT OF LUNA
Salvation
Earache

Cult Of Luna tekee juhlavasti lipuvaa musiikkia, jossa tapahtuu verraten vähän, mutta jonka jättämät tuntemukset ovat isoja. Ei ole mitään väliä, millä kohtaa kymmenminuuttiset teokset alkavat tai päättyvät, sillä Salvation on kuin alati laajenevan kehän kiertämistä. Ei tarvitse muistaa mistä lähdettiin, kun oikeastaan ei olla menossa mihinkään.

Apaattisuudessaan Salvation tuo mieleen Opethin tai Katatonian kaltaiset tekijät, mutta siinä missä kaksikko haaveilee kauniisti, Uumajan Cult Of Luna esittää karkeampaa, rumempaa musiikkia. Verkkaiseen maalailuun liitetään jenkkigrindaajilta tuttua raapivaa laulua. Pitkät instrumentaaliosuudet toimivat kuin ärsykkeenä ja taustana mielikuvamatkailulle, johon biisien yhä kestäessä helposti sortuu. Waiting For You seilaa ohi äänettömästi kuin miehistönsä menettänyt purjelaiva, mutta tragedian syitä ei edes halua selvittää, koska hiljaisuus on liian tiivis, pahaenteinen.

Klas Rydbergin rääkäistessä mielikuvat karisevat, mutta meneillään saattaa olla jo aivan toinen biisi. Salvation on haastava levy, jota on turha laittaa koneeseen kiireisenä päivänä. 

Lisää luettavaa