Levyarvio: Ei enää mikään inside-läppä – Gorillazin The Now Now on tarkoitettu kestävään kuunteluun

Gorillaz
The Now Now
Parlophone

Kun Damon Albarn vuosituhannen taitteessa käynnisteli Gorillaz-sivuprojektia, ei hän varmasti uskonut, että kyseinen julkaisuväylä olisi toiminnassa pari vuosikymmentä myöhemminkin. Koska Gorillaz virtuaalibändinä on käytännössä yhtä kuin Albarnin sooloura, ei sitä luonnollisestikaan koske normaalien yhtyeiden lainalaisuudet. Albarn voi Gorillazin pseudonyymin alla tehdä mitä ja milloin huvittaa, eli juuri aika lailla päinvastoin kuin väistämättömästi karille ajaneella Blur-laivalla.

The Now Now on Gorillazin kuudes pitkäsoitto, seuraten vain vuosi sitten julkaistua Humanz-albumia. Päinvastoin kuin edeltäjänsä, The Now Now on nopeasti nauhoitettu ja spontaaneja ratkaisuja pursuava levy, jossa myös vierailijoiden tähtiloisto on jäänyt minimiin. Jazz/funk-kitaristi George Benson ja joka paikkaan ehtivä Snoop Dogg täydentävät omalla osaamisellaan Albarnin minimalistista visiota. The Now Now on Gorillazin asteikoilla pelkistetty, paikoin jopa alakuloinen levy. Hittejä janoaville se ei pikahelpotusta tuo, mutta pidemmällä aikavälilä levy voi osoittautua vaikka kuinka kestäväksi.

Kertakäyttöiseksi inside-läpäksi kuviteltu Gorillaz on osoittautunut yllättävän pitkäkestoiseksi yksiköksi. Tätä ei kukaan olisi osannut ennustaa.