GORILLAZ: The Fall

GORILLAZ
The Fall
Parlophone

The Fall julkaistiin alun perin ladattavana versiona Gorillazin faniklubin jäsenille. Ajatuksena oli tarjota heille ”päiväkirjamainen” sisäpiirin katsaus taannoiseen USA:n kiertueeseen, mutta pian idea laajeni myös fyysisen julkaisun suuntaan.

Useimmissa The Fall -levyä koskevissa uutisissa on hieman harhaanjohtavasti jaksettu hehkuttaa, että pitkäsoitto on kokonaisuudessaan tehty iPadillä. Todellisuus on toinen. Soitinarsenaali on jo käytännön syistä ollut rajoitetumpi kuin normaalioloissa, mutta mielikuva siitä, että kaikki levyn äänet ovat lähtöisin iPadista, on väärä. Se on vain toiminut tallentimena kaikille niille instrumenteille ja henkilöille, jotka ovat kulloinkin olleet kiertueen matkalla saatavilla. iPadin rooli onkin tässä konseptissa ollut lähinnä modernina neliraiturina toimiminen.

Sisältönsä puolesta The Fall on kokeellisempi ja seikkailevampi kuin aiemmat Gorillaz-levyt. Sen kappaleet ovat pääosin pelkistettyjä instrumentaaleja, joiden melodiset koukut ovat jääneet minimiin. Pientä myönnytystä tähän suuntaan tuovat nimekkäät vieraat Mick Jones, Paul Simonon ja ennen kaikkea Bobby Womack, jonka esittämä Bobby In Phoenix on levyn selkein yksittäinen kohokohta.