Levyarvio: Ei vitsejä, ei valonpilkahduksia – Townes Van Zandt vuonna 1973 oli synkkä ja matkalla alamäkeen

Townes Van Zandt
Sky Blue
Fat Possum

Townes Van Zandt äänitti Sky Bluen biisit ilman säestystä vuonna 1973. Samana vuonna äänitettiin vuonna 1977 julkaistu Live At The Old Quarter, Houston, Texas. Niinikään mies ja kitara -äänitteenä Sky Blue muistuttaa liveklassikkoa, mutta kappalemateriaalinsa puolesta se ei ole ihan yhtä vahva. Myös tunnelma on ilman yleisöä erilainen.

Masentunut mutta mukava Van Zandt toi Live At The Old Quarteriin hengähdystaukoja juttelemalla yleisölle ja kertomalla puujalkavitsejä. Alusta loppuun totisessa Sky Bluessa ei valonpilkahduksia ole ja ”born to grow and grown to die” -tyyliset sanoitukset tuntuvat vielä kylmäävimmiltä.

Soittajana ja laulajana Van Zandt oli 1973 uransa huipulla ja myös soundiensa puolesta Sky Blue on täysin studiotasoa. Levy kuitenkin kuulostaa harkitun kokonaisuuden sijaan luonnosmaiselta kokoelmalta biisejä. Se sisältää versioita Van Zandtin muiden levyjen biiseistä, covereita ja kaksi ennenkuulematonta biisiä.

Rex’s Bluesin ja Pancho And Leftyn pelkistetyt versiot toimivat mainiosti ja aiemmin julkaisemattomat All I Need ja Sky Blue ovat erinomaisia biisejä ja synkkyydessään valottavat Van Zandtin tämän session aikoihin alkanutta, aikaiseen kuolemaan päättynyttä alamäkeä.