Levyarvio: Farmilta kuuluu kovaa jytää ja pehmeää soulia – Ray LaMontagne on etevä laulaja-lauluntekijä ja vahva persoona

Ray LaMontagne
Part Of The Light
RCA

Edellisellä albumillaan, My Morning Jacketin Jim Jamesin tuottamalla Ouroborosilla, Ray LaMontagne lähti hyvin tuloksin muita, laulukeskeisempiä levyjään kitaravetoisemmalle, psykedeelisemmälle ja vapaammin irrottelevalle linjalle.

Seitsemännellä albumillaan Massachusettsin-farmillaan elelevä laulaja-lauluntekijä ottaa täyden tuotantovastuun ja tekee oivallista jälkeä. Pääosin rauhalliset rakkaus- ja perhelaulut ovat taas keskiössä, mutta kattaus on tyylikkäästi ja lämpimästi psykedeelinen, 60-lukua peilaten ja kaikua säästämättä, vaan ei nostalgisesti. Aikaisemmin LaMontagnen käheä laulu on viitannut soulin ja The Bandin suuntaan, nyt hän huokailee paljon pehmeämmin. Mieleen tulevat Donovan, Nick Drake ja Bert Jansch.

As Black As Blood Is Blue voisi olla Black Sabbathia, eikä yhtään epävarmasti. Vielä rajumpi on tummanpuhuvalla bluesriffillä polkeva No Answer Arrives, jossa Ray kuulostaa todella kyrpiintyneeltä nykyisin vallitsevaan ”kaikki tänne-heti-nyt” -mentaliteettiin. Vaikka nuo kaksi suorastaan loikkaavat esiin joukosta, LaMontagnen vahva persoona ja bändin syvä sointi pitävät kokonaisuuden kasassa.