Levyarvio: Instrumentit oikeissa kourissa – The Poguesin BBC-sessioiden kokoelma on vastustamattoman muikea

The Pogues
The BBC Sessions 1984-1986
Warner

Kuudesta radiosessiosta koottu kimara on verraton ja virkeä muistutus siitä, että aito irlantilainen renttumusa ja siitä inspiroitunut irkkupunk ovat aika lailla eri asia. Rokkarien innostus paddysävytyksiin tuo toki katu- ja kapakkasoundeihin mukavaa potkua, mutta kun tinapillit, haitarit, banjo ja mandoliini ovat oikeissa kourissa, meno on vastustamattoman muikea. Seremoniamestarina häärivä Shane MacGowan pitää huolen, että laulu ja säestys pöllyttävät parkettia ja riuhtovat patrioottiset sydämet rinnasta ja vielä kedon kukkaset juurimultineen maasta.

Vielä Pogue Mahone -nimellä John Peelin ohjelmassa vieraillut orkesteri vetelee estottomasti ensialbumin vetonaulat ja jatkaa ilotulitusta pari kuukautta myöhemmin David ”Kid” Jansenin pakeilla. Vimmaisimmin kulkeva Boys From The County Hell tallentuu toistamiseen vieläkin repäisevämmin.

Peel isännöi taas kolmatta sessiota Rum, Sodomy & Lashin (1985) herkkupalojen parissa. Setissä on myös Straight To Hell -elokuvan Pogues-veto, harras ja ikivihreä Danny Boy. Seuraavissa sessioissa on myös jokunen harvinaisempi perinnepala tai singlen kääntöpuoli. Vielä kolmanneltakin albumilta löytyy eloisia radion sessioversioita nimikappaleen If I Should Fall Grace With God rempseällä johdatuksella. Kaiken kaikkiaan sessiopaketti on väärentämättömässä livetunnelmassaan mitä parhainta Pogue-meininkiä.