Levyarvio: Kauneuden estetiikan äärellä – NEØVin Volant on täydellisen pakoton äänite

NEØV
Volant
Clouds Hill

Magenta Skycoden Relief (2010) oli pysäyttävä levy, jolta huokuneeseen sävykkääseen kauneudentajuun törmää vain harvoin. Siksi on ilo huomata NEØV:n hakeutuneen kolmannella levyllään saman estetiikan äärelle. Trioksi tiivistynyt yhtye on luonut kaikessa hiljaisuudessa unelmallisen kaikkeuden, jossa liitosiipinen suureellisuus ja rikassävyinen kuulaus ovat vähintään yhtä suuria hyveitä kuin ilmaisun luonnollisuus ja tarttuvuus.

Hartaasta otteestaan huolimatta Volant on täysin pakoton ja rehellinen äänite, jonka äänimaisemassa yhdistyvät monet 2000-lukulaisen indiepopin puhuttelevimmat piirteet. Vaikka musiikki koskettaa kuulijaa suoraan, se välittää myös rikkumattoman kuvan yhtyeen sisäisestä maailmasta sekä siitä hurmoksesta, jonka vallassa levyä on viimeistelty. Kokonaisvaltaisen onnistumisen kruununa parveilee joukko NEØV:n uran monitasoisimpia sävelkulkuja, joita keulahahmo Anssi Neuvonen tulkitsee entistä sisäistyneemmin.

Kaikessa kimalteisuudessaan Volant on kuin jäänhauraan lasin alle kätketty taikamaailma, jonka jokainen yksityiskohta on työstetty mahdollisimman edustavaksi. Arvokkainta ei ole kuitenkaan tämän rinnakkaistodellisuuden vangitseva rikkumattomuus. Vielä monin verran hienompaa on levyn kyky asemoitua linssiksi, jonka läpi katsomalla voi nähdä todellisen maailman taianomaisuuden kaikkein puhtaimmassa muodossaan.