Levyarvio: Kulttisankari countryn ja soulin risteysasemalla – Swamp Dogg vaihteeksi perinteiden äärellä

Swamp Dogg
Sorry You Couldn’t Make It
Joyful Noise

Jerry Williams ja hänen friikimpi alter egonsa Swamp Dogg ovat tienneet sen aina: country ja soul kuuluvat yhteen. Amerikkalaisen musiikin suuriin kulttisankareihin kuuluva Williams on operoinut näiden musiikkityylien risteyskohdassa vuosikymmeniä.

1950-luvun rhythm and blues -tenavatähti rakasti radiossa pauhanneita hillbilly-hittejä. Hänestä tuli soulmies, joka tuotti 1970-luvulla countryklassikoita. Omia hapokkaasti poreilevia funk-klassikoita synnyttäessään hän itse ajatteli tekevänsä countrymusiikkia.

Musiikin julkisivu voi vaihdella, mutta sen sisällä sykkivä ydin on sama. Edellisellä Love, Loss And Auto-Tune -albumilla Dogg sukelsi moderniin sähköiseen soundikurlaukseen ja kuulosti kaiken aikaa itseltään. Nyt sielukas eksentrikko asettuu perinteisempään uomaan soinnillis-tuotannollisesti. Country-henkisiä melodioita torvilla silatuksi etelän souliksi paketoiva uutuus on poikkeuksellisen vireän veteraanin työ. Vierailijat kuten Bon Iver -stara Justin Vernon ja folkguru John Prine pääsevät nauttimaan erikoismiehen säteilystä. Swamp Dogg ei olisi oma itsensä, ellei seassa pilkistelisi pieniä sekoboltsimaisia yksityiskohtia. Psykedeelisen soul-balladin mestari vetää hetkittäin riskirajoilla, mikä on erittäin arvostettavaa.