Levyarvio: Vireä R&B-veteraani teki täydellisen muodonmuutoksen – Swamp Dogg tutustuu nykyteknologiaan ja lopputulos on mainio

Swamp Dogg
Love, Loss & Auto-Tune
Joyful Noise

Mikäli levy vain kasvaa kuuntelujen myötä, tietää siinä olevan todellista substanssia. Ylpeänä esittelen tästä osastosta Swamp Doggin Love, Loss & Auto-Tunen. 50-luvun alussa Little Jerrynä aloittanut Jerry Williams Jr. teki R&B:ia, myös hittejä, itselleen ja muille, mutta muuttui 70-luvun sarastuksessa kaikkia teollisuuden sääntöjä rikkovaksi Swamp Doggiksi.

22 albumin jälkeen äijä tekee taas vallankumouksen soluttautumalla 76-vuotiaana (!) auto-tunen säätämään valtavirtaan, paitsi ettei hän nytkään nuole ketään. Sekä tekstit että sointi erottuvat massasta kunhan musiikkiin paneutuu. Osaltaan kiitos kuuluu tuottaja Ryan Olsonille synttypopbändi Poliçasta sekä lauluosuuksia hienosäätäneelle Justin ”Bon Iver” Vernonille, mutta kyllä Doggin tuskaisesti värisevä old school -ääni ja hienot melodiat ovat se ydin. Kyse on tähden bluesahtavan southern soulin yhdistämisestä erittäin ovelasti kokeelliseen electronicaan.

Jos huippuja ovatkin sydäntä raastavasti suhteensa loppumisen kiistävän ja järkensä menettävän miehen tarina I’ll Pretend sekä nykyiseen taloustilanteeseen murhaavalla tarkkuudella osuva, downhomejutustellen funkkaileva $$$ Hunting, niin kyllä koko kiekko maksaa vaivan.

Kaiken kaikkiaan upea comeback, jossa vastarinta elää.