Levyarvio: Musiikin mystisiä merkityksiä etsimässä – Jaakko Eino Kalevin Dissolutionin outous on sisäsyntyistä

Jaakko Eino Kalevi
Dissolution
Domino

Psyyke-elektron erikoismies Jaakko Eino Kalevi laskeutuu jälleen keskuuteemme seitsemän kappaletta sisältävän minialbumin myötä. Intron nyrjähtäneet äänimaisemat vaihtuvat kuin lennossa samettisiksi hiottujen soundien pulputukseen. Olo on välittömästi autuas. Nimikkobiisi Dissolution miellyttäisi eittämättä myös 90-luvun lopun modernin konemusiikin kuulijaa, funkaten vahvasti Jimi Tenorin hengessä.

Uusi levy on edeltäjäänsä uteliaampi ja musiikin mystisiä merkityksiä etsivä. Se on myös tähänastisista tuotoksista friikein. Jaakon veisuun lisäksi vierailevana vokalistina on taiwanilainen Yu-Ching Huan. Ajoittain vuoropuheluin etenevä laulu toimii saumattomasti yhteen. Syvällisin anti koetaan lopuksi kun kuljetaan rannalle jonne myös yö väistämättä laskeutuu. Merellisen fantasian jatko-osa Conceptual Mediterranean (Part 2) on kuin Pink Floydin ja Airin yhteistyön huuruinen hedelmä. Kappale täydentää kauniisti rohkean avaruusmatkan.

Maailma on täynnä musiikkia johon on koetettu hakemalla hakea taiteilijuutta. Tuloksena on usein vaivaannuttavaa kuunneltavaa. Jaakko Eino Kalevin musiikin outous on sisäsyntyistä eikä sitä tarvitse erikseen alleviivata.