Arvio: Herkkää ja haurasta retroilua – Jaakko Eino Kalevin sympaattisista elektromaisemista tulee turvallinen olo

Arvio julkaistu Soundissa 10/2023.
Kirjoittanut: Virpi Päivinen.

Arvio

Jaakko Eino Kalevi
Chaos Magic
Domino

Syntetisaattorit putputtavat, foni kaihoilee ja lempeät vokaalit toistelevat naiiveja lauseita. Korvia alkaa melkein punoittaa, mutta pian kutumusiikin tilalla soi villi kasaridisco.

Jaakko Eino Kalevi tekee tyylikkään paluun tanssijalkaa nostaviin hitteihin. Palace In My Head on Pet Shop Boysin ja Depeche Moden majesteettinen risteytys, jonka aikana volat kääntyvät täysille. Kohtalokkaat soundit laukaisevat mielihyvän tunteita. Retroilun muassa kulkee tunnistettava, herkkä ja hauras tyyli.

Kotimaisen elektronisen indiemusiikin juju piilee hiomattomuuden estetiikassa. Chaos Magicin sympaattisista äänimaisemista ja hapuilevasta englannin aksentista tulee turvallinen olo. Tilallisuuden ja painottomuuden aistii kappaleessa Galactic Romance. Voi kuvitella, kuinka tuuli puhkuu ja tekee pyörteitä sankariparin seikkaillessa planeettojen välillä. Kosminen atmosfääri toteutuu myös erityisen kauniissa kraut-psykeilyssä Let’s See How Things Go.

Jaakko Eino Kalevin musiikillinen avaruus ei ole vain käsittämätöntä tyhjyyttä, eikä toimi vastakohtana maalliselle elämälle. Se laskeutuu pehmeästi keskuuteemme jakaen toivoa ja rakkautta.

Lisää luettavaa