Levyarvio: Omituisen vastustamaton Mitski – Introvertistä indiestä kohti avoimuutta

Arvio julkaistu Soundissa 9/2018.
Kirjoittanut: Mikko Meriläinen.

Arvio

Mitski
Be The Cowboy
Dead Oceans

Newyorkilainen Mitski Miyawaki on kiinnostavalla tavalla maailmojen välissä. Toissavuotisella Puberty 2 -albumilla hän irtautui introvertistä indiestä kohti avoimempaa ilmaisua, toki paljon vanhasta säilyttäen. Biisinkirjoittajana Mitski taitaa iskevien ja kauniiden laulujen veistämisen, mutta toisaalta hänen melodiakielensä on persoonallista ja omituistakin. Hän yhdistää kulmikkaan ja jopa grungehtavan altsurockin, lakonisen painokkaan laulun ja usein synteettiseksi efektoidun soundin aivan omalla tavallaan.

Be The Cowboy on Mitskin varmaotteisin ja monipuolisin sekä myös tasapainoisin levy. Laulumelodioiltaan se on aiempaakin yltäkylläisempää – tuntuu kuin Mitski haluaisi huomioida jokaisen tekstirivinsä juuri sen ansaitsemalla melodialla. Teksteissä Be The Cowboy peilailee ihmissuhteiden sekä identiteetin kompleksisuutta tarjoillen jatkuvalla syötöllä tarttuvia rivejä, kuten ”Toss your dirty shoes in my washing machine heart.”

Omituisin ja vastustamattomin on Nobody-single, joka yhdistää kyynistyneen yksinäisyyden pirteänä pumppaavaan discorockiin.

Lisää luettavaa