Levyarvio: Public Enemy yhä tärkeiden asioiden äärellä – Uudella levyllä remixejä ja nimekkäitä vierailijoita

Public Enemy
What You Gonna Do When The Grid Goes Down?
Def Jam

Radikaalin poliittisen räpin pioneerit tekevät paluun legendaariselle Def Jam -levy-yhtiölle, joka oli menestyslevyjensä takana 1980- ja 1990-luvuilla. Uutuus yhdistelee pääasiallisesti Public Enemyn vanhaa materiaalia remixien muodossa todella vakuuttavan vierailijakaartin kera funkjumala George Clintonista rapakon takaisen rap-maailman megatähtiin. Erityisen onnistuneesti bändin energiaa kanavoivat Beastie Boys -yhteistyö Public Enemy Number Won sekä tälle vuosituhannelle päivitetty Fight The Power -anthem.

Kaikkien näiden vuosien jälkeen Public Enemy on edelleen samojen teemojen äärellä. Valitettavan vähän on muuttunut 30 vuodessa. Amerikka on kriisissä. Ihmisoikeuksia vaativa sekä aktivismia ja medialukutaitoa kuuluttava Public Enemy osuu naulan kantaan pandemian raiskaaman maanosan etsiessä itselleen uutta johtajaa. Kritiikki vallanpitäjiä ja hallitusta kohtaan osuu hedelmälliseen maaperään Black lives matter -liikkeen följyssä.

Vuonna 2020 räpin Rolling Stones rokkaa kovemmin kuin koskaan myös siksi, koska taustoja soittaa DJ Lordin lisäksi myös bändi. Varttuneesta iästään huolimatta – tai ehkä juuri iän tuoman kokemuksen ansiosta – Public Enemy on tulessa. Vihainen, nälkäinen ja vaativa, ja aina valmiilta loppumattomaan taistoonsa valtaa vastaan.