Levyarvio: Reggae-rytmein kunniaa undergound-profeetalle – Kuhnafar-I yhdistää Jamaikan tunnelmat Markku Innon runoihin

Kuhnafar-I
Dub One
Playground

Suomireggaen uranuurtaja ja oman tiensä kulkija Kuhnafar-I alias Juhamatti ”Kuhna” Kauppinen pysyy rehellisenä tyylilleen: uusi kokopitkä on varsin kuhnamaista puhelauluilmaisua suomalaiskansallisin dub- sekä reggaerytmein.

Tällä kertaa taiteilija on säveltänyt musiikin Markku Innon (1945–2018) Blues One -kirjasta poimittuihin runoihin ja albumi onkin kunnianosoitus tälle Suomen ainoalle varsinaiselle ug-profeetalle.

Kuhna veivaa rummut ja puhaltimet poislukien kaikki instrumentit itse. Rootsista moderniin dancehalliin vaihteleva monipuolinen soundimaailma ei rajoitu pelkästään Jamaikan tunnelmiin ja rytmit sopivat kyllä kuin nenä päähän Innon tajunnanvirtaiseen runokerrontaan, joka liikkuu ankaran huumorin ja pikimustan satiirin kautta aina deliriumin kaltaisiin houreisiin. Innon verbaalinen kompetenssi pääsee täysiin oikeuksiinsa Kuhnafar-I:n omalaatuisen poljennon käsittelyssä, joka antaa kuitenkin teksteille riittävästi tilaa sekä avaruutta – merkilliset tarinat tempaavat mukaansa jo ensikuuntelemalta. Lopputulema on omituinen dubilla kuvitettu äänikirja, pienoisnovellikokokoelma musiikin muodossa.