Levyarvio: Runosovituksia toisella kotimaisella – Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin yhteislevy sopii seesteisiin hetkiin

Arvio julkaistu Soundissa 10/2018.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet
Ligger du fortfarande i sängen
Svart

Tämä Svenska Kulturfondenin rahoittama projekti on albumillinen ruotsinkielisiä runoja Edith Södergranin kaltaisilta lyyrisiltä legendoilta kuin myös muutamalta nykykirjailijalta. Laulajatar Salokoski on valinnut tekstit, joihin Ilmiliekki Quartet -yhtyeen jäsenet ovat säveltäneet kappaleet.

Aikaansaannos on seesteistä ensemble-jaskaa, joka sopinee parhaiten alati pimenevän syksyn meditaatiohetkiin ja elämän tarkoituksen etsintään. Ruotsia taitamattomat voivat siinä sivussa lueskella runokäännöksiä levyn mukana tulevasta vihkosesta. Ja vaikka osa näistä koskettavista teksteistä on jo vuosikymmeniä vanhoja, ne onnistuvat edelleen käsittelemään nykyelämän haasteita ja kipupisteitä sekä pysäyttävät ajattelemaan kaiken järjettömyyttä.

Ykkösrivin muusikoista koostuva kvartetti, eli Verneri Pohjola, Tuomo Prättälä, Antti Lötjönen sekä Olavi Louhivuori, vie osuutensa maaliin virheettömästi. Emman herkkä ääni tulkitsee tekstejä sievästi, mikä on sinällään ihan kaunista, mutta juuriltaan suomenruotsalaisen Salokosken lauleskelu toisella kotimaisella on – ehkä sovitusten hankaluudesta johtuen – ajoittain kovin väkinäisen kuuloista, mikä valitettavasti syö kuuntelukokemusta melko lailla.

Lisää luettavaa