Levyarvio: Antti Autio kuuluu maamme kärkiluokan lauluntekijöihin – uusi albumi toimii sekä sävellyksiltään että sanoituksiltaan

Antti Autio
Kaikki talot huojuu
Soit Se Silti

Aution vahvuuksiin kuuluu monisärmäisyys: nämä laulut eivät ole samasta puusta vuoltuja ja niiden sovituksissa on käytetty onnistuneesti erilaisia näkökulmia. Jokunen laulu (Hukkasin sut, Romukasa) on toteutettu laulaja-lauluntekijäperinteellä, mutta isojakin taustoja joukosta löytyy. On synapohjaista meininkiä, aitoja jousitaustoja, ja sooloviulukin tekee onnistuneita täsmäiskuja. Kiitos jousisovitusten onnistumisesta kuuluu osin myös tuottajanakin toimineelle Joonas Saikkoselle, jolla on sormensa pelissä myös soittajana.

Aution laulu ei ole aina tavallista ”omien tuntojensa tulkki” -meininkiä. Välillä hän operoi yhtä lailla falsettia käyttäen ja välillä viljelee puhelaulua, kuten synavetoisessa ja hittimäisessä mutta tunnelmaltaan hyytävässä Kaikki hyvin -kappaleessa, jossa laulajalla ”kaikki on hyvin”, vaikka tulkinta kertoo muuta. Vielä painokkaammin puhelaulumetodia toistetaan päätöskappaleessa Muistitko? – tällä kertaa hienon jousitaustan päälle. Lähinnä tavanomaista rockmenoa on Lisää ääntä, joka myös toimii mallikkaasti.

Sanoituksetkin ovat omaleimaisia ja erottuvat massasta. Autio vahvistaa kolmannella albumillaan asemaansa maan kärkiluokan lauluntekijänä.