Arvio: Antti Aution Täällä sinua kaivataan on hieno albumi, jolla kuuluu tuskainen elämännälkä

Arvio julkaistu Soundissa 2/2024.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

Antti Autio
Täällä sinua kaivataan
Soit Se Silti

Folk-pohjaisena laulaja-lauluntekijänä uransa aloittanut Antti Autio on kasvattanut tasaisesti suosiotaan ja arvostustaan. Minä tuon mukanani sateet -albumista (2017) tie on johtanut neljänteen pitkäsoittoon, jonka luomisprosessi poikkeaa radikaalisti edeltäjistään. Täällä sinua kaivataan syntyi taiteilija Raana Lehtisen Aution tilauksesta tekemän maalauksen inspiroimana. Värikylläinen ja yksityiskohdiltaan runsas Sarastus-taulu siivitti Aution mielikuvitusta hyvän matkaa.

Ulkopuolisin korvin läheskään kaikki levyn yksitoista laulua eivät ole suoraan johdettavissa albumin kanteenkin ikuistetusta teoksesta. Olennaisempaa on se, miten nautittavaan lopputulokseen Antti Autio on kuvan herättämistä ajatuksista päätynyt.

Autio ja maukkaasti soittava yhtyeensä tekevät monipuolista työtä, joka ei ole kokonaan vailla ristiriitaa. Haluun sut -kappaleella yllättäviä sanakäänteitä sisältävän lyriikan ja liki hartaan melodian yhdistelmä näyttää, kuinka hienosti pintapuolinen eriparisuus voi toimia. Jousineen ja puhaltimineen biisi on myös ensimmäinen todiste albumin rikkaasta sovitustyöstä. Läheisyyttä kaipaavan Aution herkkä laulu päätyy välillä pinnistelemään kuin levytysuransa hieman myöhemmin aloittaneen ja yhden albumin verran perässä tuleva Arppa.

Vittu minä kuolen tänne -kappaleen viulun kuljettama alku ei anna vihjettä siitä, että tulossa on hengästyttävän kiihkeä ja liki hengittämättä laulettu vyörytys. Elämännälkä on harvoin yhtä pakahduttavan tuskaista. Ilmeisimmin albumin ja maalauksen yhdistää Lippispoika, jonka tunnelma ei ole aivan yhtä auvoinen kuin pienen pojan yksinkertainen ja helppo elämä.

Aution persoonallisissa lauluissa rakkauden tapaa pikemminkin haaveissa ja muisti- ja mielikuvissa kuin läheisen ihmisen todellisessa läsnäolossa. Etäinen ihailu on joskus pelottavan suurta. Pienessä mittakaavassaan kunnianhimoisella levyllä toistuvasti esiintyvä kaipuu huipentuu puolestaan nimiraitaan Täällä sinua kaivataan, barokkisten vivahteiden kautta kohti beatleaanisuutta.

Lisää luettavaa