Levyarvio: Tämä matka on kuljettava loppuun asti – Timo Kämäräisen yllättävä sooloalbumi pakottaa pysähtymään äärelleen

Timo Kämäräinen
Blink And You Miss It
Eclipse

Timo Kämäräinen on vakuuttanut suomirockin ja -jazzin ystäviä taituruudellaan ja tyylitajullaan pian kahden vuosikymmenen ajan. Leipätyönsä ohella Kämäräinen on meritoitunut myös monipuolisena tuottajana sekä kokeiluja pelkäämättömänä sooloartistina.

Kämäräisen tuorein sooloteos on instrumentaalinen ja maisemallinen Blink And You Miss It. Virtuoosi vie puolen tunnin mittaiselle matkalle, jossa kuuluvat sekä hänen juurensa että kansainväliset kokemukset. Kämäräinen on poiminut mukaan aineksia klassisesta kitaramusiikista, supisuomalaisesta kaihosta, luonnosta ja analogisyntikoiden lämmöstä.

Improvisaation ja tarkkaan harkittujen sävellyksien välillä tasapainottelevalla albumilla maestro Kämäräinen osoittaa taitonsa kertoa tarinoita, joille kiistaton soittimien hallinta ja tyylitaju antavat siivet.

Blink And You Miss It nappaa kuuntelijan mukaansa matkalle toiseen aikaan ja paikkaan. Se on albumi, joka pakottaa pysähtymään äärelleen. Improvisaation ja tarkkaan harkittujen sävellyksien välillä tasapainottelevalla albumilla maestro Kämäräinen osoittaa taitonsa kertoa tarinoita, joille kiistaton soittimien hallinta ja tyylitaju antavat siivet.

Ääripäät elävät Kämäräisen taiteessa sopusoinnussa, sillä herran edellinen soolokokopitkän, Ihana Leijona -nimellä julkaistun Mä voin loistavasti -levyn (2018) kasarihenkinen suomirock ei voisi olla kauempana Blink And You Miss Itin tunnelmista. Siinä missä Ihana Leijona oli valmis bailaamaan, Kämäräisen uusi sooloalbumi meditoi katsellen Taistelevia metsoja.

Klassisen kitaran sävyt ja analogisyntetisaattorin eteerinen laulu kohtaavat erityisesti This Is Not The Future You Expectedillä, jonka tuo hetkellisesti mieleen kulttiklassikoksi muodostuneen Mort Garsonin Mother Earth’s Plantasian (1976). Blink And You Miss Itin hyvin livemäinen äänikuva antaa kappaleiden hengittää ja tarkkakorvainen kuulija voi intensiivisissä kappaleissa kuulla myös itse artistin hengityksen.

2020-luvun synkeiden alkutahtien jälkeen pieni annos eskapismia olisi paikallaan itse kullekin vaikka lääkärin määräyksestä, ja juuri tämän Kämäräinen hallitsee upeasti. Blink And You Miss Itiä ei tohdi jättää kesken. Matka on kuljettava loppuun saakka.