Levyarvio: ”Toivottavasti tämä huikea levy on upean uran alku” – Olivia Rodrigon debyytillä rakkauden kuolema on siirtymäriitti aikuisuuteen

Arvio julkaistu Soundissa 6/2021.
Kirjoittanut: Arttu Tolonen.

Arvio

Olivia Rodrigo
Sour
Geffen

Nuoren Disney-tähden Olivia Rodrigon debyyttilevy yhdistää ainakin kaksi läntisen kaanonin tärkeää teosgenreä: erolevyn ja bildungsromanin, kehityskertomuksen.

Sour on upean pateettinen levy. Se kertoo hajonneesta rakkaudesta, jossa laulut laulaa se osapuoli, joka kokee hävinneensä, tulleensa jätetyksi ja kärsivänsä voimakkaammin. Osapuoli, jonka sydämeen syntyy uusi railo joka lyönnillä hänen seuratessaan hänet jättänyttä uudelleen rakentamassa omaa elämäänsä. Toisen onnistumiset satuttavat ja levy on kiistatta katkera, ehkä ajoittain kostonhimoinenkin, mutta toiveikkaalla tavalla. Kappaleessa Enough For You Rodrigo laulaa: ”’Cos someday I’ll be everything for somebody else”. Katkeruus on voiman lähde, ihmistä kasvattava kokemus. Kertoja myös ymmärtää oman osallisuutensa kaikkeen tapahtuneeseen ja toivoo kuitenkin toiselle hyvää, kunhan ei liian hyvää.

Musiikillisesti Sour on hieno, tunnelmallinen ja monipuolinen suuri pop-levy, jolta ei puutu isoja kertsejä.

Tässä erolevy yhdistyy kehityskertomukseen. Särkynyt sydän ja koko elämän vallanneen rakkauden kuolema on siirtymäriitti aikuisuuteen. Levyn ja toistaiseksi vuoden isoin hitti on nimeltään Drivers License, toinen siirtymäriitti. Kertojalle ajolupa tulee myöhässä. Hän ajaa entisen elämänsä rakkauden talolle lähiössä, mutta ei voi enää mennä sisään vaan miettiä kuka siellä on hänen tilallaan ja sitä miten kertoja voi enää koskaan rakastaa ketään muuta. Opimme jo muutamaa biisiä myöhemmin, että voi. Tietenkin. Kasvu on levyllä lähes lineaarista brutalin itsesäälistä ja neuroottisuudesta Hope Ur Ok:n kykyyn antaa anteeksi ja siirtyä eteenpäin.

Musiikillisesti Sour on hieno, tunnelmallinen ja monipuolinen suuri pop-levy, jolta ei puutu isoja kertsejä. Levyllä käy köydenveto sliipattujen voimaballadien, herkkien folk-vaikutteisten laulujen ja roiskivien pop punkkien välillä. Se vuoden isoin hitti ei edes ole levyn isoin biisi: ainakin Deja vu on vielä massiivisempi ja omaa potentiaalia kasvaa ylisukupolviseksi klassikohoilaukseksi jatkumoon, josta löytyy biisejä Total Eclipse Of The Heartista Chandelieriin. Toivottavasti tämä huikea levy on upean uran alku.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa