Levyarvio: Torvisektiot eivät istu hevin perusolemukseen – U.D.O.:n uudella yhteistyöalbumilla musiikkikulttuurit kohtaavat

U.D.O. And Das Musikkorps Der Bundeswehr
We Are One
AFM

U.D.O. on lähtenyt levyttämään isoja asioita. Ensinnäkin iso on kokoonpano, sillä Saksan armeijan orkesterissa on 60 jäsentä. Lisäksi aiheet ovat isoja: ilmastonmuutos, maailmanlaajuinen pakolaisuus, saasteet ja oikeistolaistuminen. Aihepiirit sivuavat myös armeijaa sikäli, että sen apua käytetään usein luonnonkatastrofien sattuessa sekä kriisitilanteiden hallinnassa.

Musiikillisesti levytys on melkein ehtaa Dirkschneideria. Aloitusraita Pandemonium nappaa suunnilleen samalla tavalla kuin Dominator-levyn (2009) avausraita The Bogeyman. Lähtöasetelmat ovat hyvät, mutta matka on pitkä ja taisteluväsymys alkaa uuvuttaa kuulijaa, eivätkä säveltäjätkään ole koko aikaa parhaimmassa terässään. Albumin peruslinja noudattaa tanakkaa heviä, mutta paikoittaiset duurivoittoiset melodialinjat syövät sävellyksiltä voimaa. Etenkin levyn loppupuolella käytetyt torvisektiot uhkaavat pahasti vesittää hevin perusolemuksen. Liekö syynä se, että sävellyksiin ovat saaneet laittaa näppinsä peliin muutkin kuin raskaan rockin taitajat.

Sinänsä iso orkesteri tuo sopivaa lisäarvoa sävellyksille silloin, kun se tukee bändiä ja antaa riffien laukata vapaina. Myös kuoro Udon tukena tuo mukavan mahtipontisuuslisän, joka lopulta osoittautuu kokonaisuuden kannalta tarpeelliseksi.