Levyarvio: Turhaan ei ole Grammyja kahmittu – Alicia Keysin uutuus on monipuolinen kahden levyn jättiläinen

Alicia Keys
Keys
RCA

Supertähti, tuottaja, näyttelijä, kirjailija sekä ihmisoikeusaktivisti Alicia Keysin kahdeksas sooloalbumi on 26 kappaleen jättiläinen, joka on jaettu kahteen eri osaan: originaali- ja unlocked versioihin samoista kappaleista. Intiimimmät originals-sovitukset ovat muusikon omaa käsialaa, sämplätyt unlocked-versiot on taiteiltu Mike Will Made It:n kanssa.

Levy kuulostaa siltä, että se on syntynyt perin vaivattomasti. Tekstit ovat avoimia, rehellisiä ja autenttisia, musiikillisesti Keys palaa juurilleen pianon sekä jazz- ja hiphop-vaikutteiden äärelle, jotka 20 vuotta sitten syöksivät hänet menestykseen.

Keys on albumi, joka sekoittelee klassisempaa balladi-Aliciaa, r’n’b:tä, Saden perintöä, portisheadmäistä triphopia, modernia tanssimusiikkia, Bond-tunnareita, kasaridiskoa sekä kutusoulia. Lopputulos on osoitus taiteilijan poikkeuksellisesta lahjakkuudesta ja visiosta yhdistellä tyylejä sekä aikakausia. Jos kokonaisuus olisi lisäksi kuratoitu selektiivisemmin, se jäisi suurenmoiseksi mestariteokseksi historiaan.

Joka tapauksessa Alicia Keys osoittaa jälleen, ettei hän suinkaan ole 15-kertainen Grammy-voittaja sattumalta.