ALICIA KEYS: Songs In A Minor

ALICIA KEYS
Songs In A Minor
J Records

Alicia Keysin kohdalla yksi onnenpotku muuttui yllättäen kahdeksi. Aluksi onni potkaisi ja lujaa, kun 20-vuotias Alicia tapasi Arista-levy-yhtiön entisen isokengän Clive Davisin, jonka uudessa yhtiössä oli sielukkaan laulajan kokoinen aukko. Alicia puolestaan oli melkoinen onnenkantamoinen Davisille, sillä monilahjakkaan laulajattaren esikoisalbumi Songs In A Minor juuttui viikoiksi Billboardin listaykköseksi.
Aivan tyypillinen R&B-tähti Alicia ei kuitenkaan ole. Hän on soittanut pianoa siitä lähtien, kun kesti tuolilla ilman valjaita, ja hänen suurimmat vaikuttajansa tulivat pitkään klassisen musiikin piiristä. Teini-iässä Beethovenin ja Chopinin julisteet saivat antaa tilaa soul- ja rap-tähdille. Klassinen musiikki on hallinnut Alician elämää, mutta hän on silti ehtinyt imeä vaikutteita hyvin monesta suunnasta. Soul, hip hop, jazz, R&B ja blues yhdistyvät albumilla, jonka lauluista valtaosa on Alician kirjoittamia ja sovittamia.
Pienestä avustakaartista löytyy toki tuttujakin nimiä. Princen laatima How Come You Don't Call Me kulkee hitaanlaisena bluesina ja Isaac Hayesin viulusovitukset Rock With U -laulussa vievät ajatukset ajoittain blaxploitation-leffojen tunnelmiin. Luontevinta pianistille on ollut siirtyminen klassisista sävelmistä jazz-improvisaation pariin. Lauluihin upotetut lyhyet melodiakulut paljastavat tämän nopeasti. Suurimmaksi osaksi Alician laulut nojaavat bluesin ja jazzin antamaan tukeen, mikä tekee lauluista hieman hankalasti omaksuttavia. Alicia on kuitenkin soulahtavan ja tarttuvan R&B:n (Girlfriend) parissa. Alicia on taidokas laulaja, eikä häntä ole syyttä verrattu Erykah Baduun, vaikkei Alicia Badun savuiseen tunteellisuuteen vielä ylläkään.