Levyarvio: Väkevä tulkinta naulaa kuulijan tuoliin – Future Islands ammentaa yhä 1980-luvun estetiikasta

Future Islands
As Long As You Are
4AD

Baltimoresta ponnistavan Future Islands -yhtyeen olemus nojaa vahvasti kolmeen tukipilariin: pintaan nostetuihin retrosyntikoihin, post-punkia huokuvaan bassotteluun ja solisti Samuel T. Herringin voimalliseen läsnäoloon.

Maanisista lavaesiintymisistään tunnetun herran tumma baritoni ja väkevä tulkinta naulitsevat kuulijan tuoliin niin tiukasti, että albumillinen samaa tavaraa saa lähes läkähtymään. Vaikutelmaa korostaa myös se, että As Long As You Are -levyn tuotanto on melko tymäkkää.

Future Islandsin kuudes albumi pitää bändin mukavuusalueellaan esittämässä paatoksellisesti soivaa, syntikkavetoista indie rockia. Seasons (Waiting on You) -hitin kaltaisia jymypaukkuja hieman kaavamaiseksi jäävä uutuuslevy ei tarjoa, mutta muutama selkeä kohokohta 11 kappaleen joukosta löytyy. Komea Born In A War on kuin goottirockiin hurahtanutta Pet Shop Boysia. Kauniisti soivat I Knew You ja City’s Face tuovat kokonaisuuteen kaivattuja rauhan hetkiä.

Kannattaako hyväksi havaittua konseptia muuttaa? Ei välttämättä, mutta toisaalta, miksi ei. Future Islands jatkaa 1980-luvun estetiikasta ammentamista taidokkaasti, mutta silti mieleen hiipii kysymys siitä, voisiko kvartetti kokeilla jatkossa muutakin.