MARK KNOPFLER: Tracker

MARK KNOPFLER
Tracker
Universal

Sivistynyt, hienostunut, tyylitajuinen…

Siinä kolme laatusanaa, joita ei usein rock-kritiikissä näe ja itse asiassahan ne ovat täydessä ristiriidassa sen kanssa, mitä rockin monen mielestä pitäisi olla. Mark Knopfleriin nuo adjektiivit kuitenkin sopivat.

Eikä muusikko, jolla on takanaan 125 miljoonaa myytyä levyä, hetkeäkään häpeä älyllisyyttään. Tracker-albumin kansitekstin on kirjoittanut Richard Ford, merkittävä amerikkalainen prosaisti. Ja kirjallisuuden parissa liikkuu Knopfler muutenkin. Kaksi laulua on saanut innoituksensa brittiläisen sanataiteen edesmenneistä mestareista: Basil kertoo Basil Buntingista, hienosta runoilijasta ja Beryl puolestaan Beryl Bainbridgestä, englantilaisen työväenluokan taitavasta kuvaajasta.

Pitkän uransa aikana Knopfler on tehnyt monenlaista musiikkia vaihtelevien kumppanien kanssa. Sooloalbumeillaan hän kuitenkin pitää tiukasti oman linjansa. Vaikutteita hän yhä noukkii J.J. Calelta, Dylanilta ja kelttiläisestä kansanmusiikista. Niin hänen melodiantajunsa kuin kitaransoittonsakin hakevat vertaistaan. Lauluääni soi muhevan pehmeänä – ja ne laulut, nehän ovat toinen toistaan taidokkaammin rakennettuja novelleja!