MILJOONASADE: Made In Taiwas

MILJOONASADE
Made In Taiwas
F

Miljoonasateen Made In Taiwas oli loppuvuoden kotimaisen kokoelma-tungoksen massiivisin julkaisu. Vuosilta 1986-1998 yhtyeen valikoituja levytyksiä kokoava äänite ilmestyi 38-lauluisena ”kansanpainoksena” ja 76-biisisenä neljän cd:n boxina. Molempien mukana seurasi vihkonen Heikki Salon kirjoittamia levytysten analysointia ja muisteluksia bändin taipaleelta.
Made In Taiwas käy likipitäen kronologisesti läpi Miljoonasateen levytysuran vuonna 1986 ilmestyneestä ensisinglestä Lapsuuden sankarille tähän päivään. Mitään dramaattisia arkistojen aarteita levyiltä ei löydy, ellei sellaisina halua pitää boxin päättävää viiden kappaleen liveosuutta. Keikkataltioinneista kiinnostavin on Jyväskylän Sinfonian ja kuoron kanssa esitetty Tuntematon. Uusimpana studioraitana on Stupido Groovelta valittujen näytteiden perään liitetty Slade-cover Tie tiettömään.
Rokkibändistä ja rokkielämästä laulamisestaan huolimatta Miljoonasade on aina ollut ennen kaikkea asiansa osaava popyhtye, jonka selkäranka on sävellyksiäkin selvemmin ollut Heikki Salon kotimaista kevyen musiikin lyriikkaa uudistaneessa sanataiteessa. Lapsuuden sankarille toi meikäläiseen pop- ja rocklyriikkaan kokonaan uudenlaisen kielikuvaston. Ja vaikka Miljoonasateen tekstit eivät ole olleet sataprosenttisen onnistuneita, niin Salon kynä ei ole 12 vuoden jälkeenkään näyttänyt tylsymisen merkkejä.
Made In Taiwas kokoaa Miljoonasateen tuotannosta yksiin kansiin kaiken olennaisen ja antaa hyvän kuvan yhtyeen kehityskaaresta. Pesuhuoneesta keittiöön -debyytin biisirykäyksestä Veitsen valossa -albumin pitkäkestoiseen studiotyöskentelyyn ja sen vastareaktiona spontaanisti työstettyyn Vain nopeat elävät -levyyn. Nuoli ja väri tiivisti yhtyeen yhteiskunnallisesti tiedostavan vaiheen ja minialbumilla Vieraalla maalla Miljoonasade sukelsi Suomi-iskelmän ja -kupletin omatekoisille juurille. Poikapainia & digitaalidaameja vaikutti jo viittaukselta moderniin aikaamme, mutta vuoden takaisella Stupido Groovella Miljoonasade heittäytyi toden teolla – ja jälkiviisaasti arvioiden vaatimattomin tuloksin – koneiden vietäväksi.
Made In Taiwas on etenkin laajemmassa muodossaan hyvä tapa tutustua merkittävän bändin merkittävään ja pitkään uraan.