Arvio: Biisit ovat heikkoja ja tuotanto halpaa – Miljoonasade on eksyksissä nykyajassa

Arvio julkaistu Soundissa 9/2023.
Kirjoittanut: Mikael Mattila.

Arvio

Miljoonasade
Ohita intro
Sateen ääni

Miljoonasade on aina ollut popbändi. Se on aina pyrkinyt jollain tapaa kytkemään itsensä aikaan. Joskus tämä on onnistunut: 1990-luvulla se julkaisi cd-romeja ja järjesti erikoisia keikkatempauksia.

Nyt Miljoonasateen jätkät ovat yli 60-vuotiaita. Ja eksyksissä nykyajassa. Fikkarin kiilalla Heikki Salo parahtaa kuin tykin suusta, ettei ole ”kivaa olla oman elämänsä dronemies”. Nimiraidalla taasen riimitellään autotuneen marinoidusti ”sohvan syliin huurtumisesta, suoratoistoon juurtumisesta”. Onpa levyllä myös biisi Rakkauden outlet, jossa mainitaan sanat ”pop up” ja ”DIY”.

Nämä kaikki ovat vuonna 2023 olemassa olevia sanoja, ja siksi ne sanotaan. Pitää kai ajatella kohdeyleisöä: toki me nuorisolaiset höröttelemme boomereiden pakinoiville kömpelöyksille siitä maailmasta, jossa heidät on syrjäytetty. Heikki Salo reflektoi varmasti ikäistensä, edes viitteellisesti ”nuorekkaiden” tuntoja.

Eipä siinä. Setäisämpääkin voisi olla. Salo vain havainnoi. Mutta kun biisit ovat heikkoja ja tuotanto halpaa. Eniten hämmentää runsas autotune: se yritetään perustella efektiksi, mutta samalla tuntuu, että sillä yritetään aidosti korjailla solistin virettä. Saumat repsottavat.

Yhtyeen uuden jäsenen Tomi Aholaisen laulama Onhan se ääretöntä sentään avautuu ihan hienoon U2-kertosäkeeseen.

Lisää luettavaa