MOPO & VILLE LEINONEN: Laivalla

Arvio julkaistu Soundissa 5/2016.
Kirjoittanut: Pekka Laine.

Arvio

MOPO & VILLE LEINONEN
Laivalla
Texicalli

Suomen johtava voimatrio Mopo ja Ville Leinonen muodostavat luontevan ja samalla haasteellisen kombinaation. Miten yhdistää räiskyvän jazzyhtyeen ja herkkäsävyisen laulajalauluntekijän vahvuudet niin, etteivät jatsaajat ainoastaan säestä tai laulaja vain luikauttele jotain soiton sekaan?

Laivalla löytää tasapainonsa heti avausnumerossa. Paasaamisen sijaan pohdiskelevassa Kuka tätä laivaa ohjaa -kappaleessa soi hyvän folk-laulun lämpö ja orgaanisen musiikin parissa kypsyneen yhtyeen mehukas svengi. Vaikka molemmat liiton osapuolet ovat tuotannossaan osoittaneet kykynsä riemastuttavaan häröilyyn, kulkee tämän kokonaisuuden halki ryhdikäs kaari. Kaikki perustuu lauluihin, joissa on sekä sävellyksellistä että sanoituksellista selkärankaa.

Arkisista huomioista puoliapokalyptisiin tunnelmiin kurkottavat tekstit piirtävät osuvia kuvia ajastamme ilman rasittavaa kaikkitietävyyttä ja saarnaavuutta. Mopon soitto ja Abdissa “Mamba” Assefan komea tuotantojälki taipuu kuin huomaamatta hauraasta lyyrisyydestä myllertävään psykedeliaan. Mopo ja Leinonen osoittavat hienolla folk-jazz-puheenvuorollaan, että rento leikkisyys ja vakavuus mahtuvat hyvin samaan pakettiin.

Lisää luettavaa