Moshpit pystyyn sinfoniaorkesterin tahdissa – Dimmu Borgirin dvd-spektaakkeli on näyttävä mutta uutta materiaalia odotellaan

Arvio julkaistu Soundissa 4/2017.
Kirjoittanut: Nuutti Heiskala.

Arvio

Dimmu Borgir
Forces Of The Northern Night (dvd)
Nuclear Blast

Minulta on aina riittänyt keskimääräistä black metal -fania enemmän ymmärrystä Dimmu Borgirille ja bändin myöhäisemmällekin tuotannolle. Silti täytyy myöntää, ettei vuoden 2010 Abrahadabra ollut Dimmun tähtihetkiä. Yli satahenkisen orkesterin ja kuoron kanssa äänitetyllä albumilla bändin oma ääni pääsi hukkumaan monimutkaisten sovitusten alle. Lisäksi Dimmu oli juuri ennen levyä potkinut parhaan orkesterisäveltäjänsä Mustisin bändistä. Moni seitsemän vuotta uutta materiaalia odottanut fani olisi varmaan halunnut vahvasti Abrahadabraan nojaavan konserttitallenteen sijaan uuden albumin.

Forces Of The Northern Night sisältää kaksi orkesterin ja kuoron kanssa esitettyä keikkaa, Oslosta vuodelta 2011 ja Wackenista vuodelta 2012. Molemmat keikat koostuvat samoista 17 biisistä samassa järjestyksessä. Minkäänlaista spontaania energiaa tai vaarantunnetta on sinfoniaorkesterin tahtiin moshpitia pyörittävistä faneista huolimatta siis turha odottaa, mutta Dimmu soittaa hyvin ja ovathan esimerkiksi Puritania, Vredesbyrd ja Mourning Palace edelleen erinomaisia biisejä. Kahdesta keikasta Wacken toimii selvästi paremmin. Orkesterin ahtaminen hikiselle ulkofestarilavalle on sopivan absurdia.

Lisää luettavaa