MUSTA KÖKSÄ: RanRan

MUSTA KÖKSÄ
RanRan
RanRan

Vuosina 1986-1991 neljä mainiota albumia julkaissut peräseinäjokelainen Noitalinna Huraa! yhdisti lauluissaan vastustamattomalla tavalla lapsenmielistä naivismia ja lievää kummituksellisuutta soittonsa antirockiseen keveyteen. Amatöörimäisesti ja ajattomasti juuri oikealta kuulostaneen kvartetin Kalan silmä -albumin (1988) raita Musta köksä jatkaa nyt elämäänsä Antti Tammelan yhtyeenä.

RanRanilla debytoiva yhtye saa laulunsa Antti Tammelan sävelistä ja kirjailijaksi ryhtyneen Noitalinna Huraa! -laulaja Sari Peltoniemen sanoista. Parilla raidalla sävellystyöhön on osallistunut niinikään vanha bänditoveri, Tohtori Orff & Herra Delcrozellaan lastenmusiikkiin erikoistunut Hannu Sepponen.

Ihailtavan laajan eläinkirjon biisiensä teksteissä esittelevä RanRan on ilmeeltään paikoin alakuloinen mutta samalla hymyilyttävän raikas kokonaisuus. Melodialtaan hartaan kaunis Käärme on levyn sävellyksellisiä kohokohtia. Kärpäsen lyriikka puolestaan paljastaa, että vastoin yleistä uskomusta kärpäsen elämä on kaikkea muuta kuin tylsää.

Vaikka Musta Köksä elvyttääkin ansiokkaasti Noitalinna Huraa!n perintöä, niin objektiivisesti ajatellen sekä laulupedagogeilla että puheterapeuteilla saattaisi olla jotain sanottavaa Antti Tammelan ilmaisusta.