NOTKEA ROTTA: Kontula – Koh Phangan All Night Long

NOTKEA ROTTA
Kontula – Koh Phangan All Night Long
Monsp

Kyllä tätä on odotettukin, mutta nytpä selvisi, minkä takia Notkean Rotan kolmosalbumin valmistuminen siirtyi niin moneen kertaan. Kontula – Koh Phangan All Night Long nimittäin lähettää levottomat terveiset Thaimaasta. Mitä nyt Rohtori Laine eksyi väärään koneeseen ja päätyi Teneriffalle. Hyvin tuntuu miekkosella menevän sielläkin.

Itä meidän -albumi (2005) oli moniulotteinen lähiösatu, jossa oli oikea sekoitussuhde faktaa ja fiktiota. Tällä porukalla aiheesta olisi saanut kepeästi toisenkin levyllisen, mutta rima asetettiin korkealle ja nyt Notkea Rotta rikostovereineen pöhisee Bangkokissa.

Uusi suunta on otettu myös musiikillisesti. Pääjyrsijän verbaalivoimistelu on totta kai tallella, mikä jo yksinään erottaa Notkean Rotan oikeastaan koko hiphop-scenestä. Kukaan näistä seiväsmatkaajista ei ole kummoinenkaan räppääjä, mutta se korvataan unohtumattomalla tarinankerronnalla. Levyllä soittaa aiemmin livenä taustabändin ominaisuudessa touhunnut Liekehtivät Torsionit eli kitaroita ja tuhteja rumpuja on annosteltu surutta. Jopa elektron suuntaan tähyillään.

Sekä puritaaneille että satunnaiselle kuulijalle Notkis on edelleen paha rasti, sillä runsaista hokemista ja rempseästä huumorista johtuen tietyltä Sleepy Sleepers -efektiltä ei voi välttyä. Se ei silti peitä sitä, että levy on sekä musiikillisesti että temaattisesti huolella rakennettu kokonaisuus, joka toimii sekä ajatuksen tasolla että pään lepuuttamiseen.

Tosielämän aineksista viihdyttävän ja eskapistisen kokemuksen luominen on vaikeaa millä tahansa taiteen alalla. Notkea Rotta on onnistunut siinä lähes täydellisesti. Yhtään ei haittaa sekään, että Kontula – Koh Phangan All Night Long groovaa lämpöhalvauksen partaalla.