Paavoharju: Joko sinä tulet tänne alas tai minä nousen sinne

Paavoharju
Joko sinä tulet tänne alas tai minä nousen sinne
Svart

Rakastuin Paavoharjun ensimmäisen levyn sumun lailla leijuvaan maailmaan, mutta kakkoslevyä en jaksanut. Bändi katosi tutkastani. Ja sitten, vuosia myöhemmin, tuli tämä.
Levyn luonne ja hienous kiteytyy siinä kohdassa, jossa se kohtaa konkreettisimmin maailman, eli kappaleessa Tattarisuo 1931. Tuona vuonna löydettiin Tattarisuon lähteestä ihmisten ruumiinosia, joka sai luonnollisesti aikaan mediakohun. Loppujen lopuksi tapauksen takana oli mustaa magiaa harrastanut porukka, joka oli ryöstellyt Malmin hautoja. Sitä ennen kansanedustaja, everstiluutnantti ja armoitettu fasisti Paavo Susitaival oli ehtinyt syyttää teosta vapaamuurareita ja Ruusu-Ristin ritareita. Ruumiinosien upottajien motiivien on spekuloitu liittyneen muun muassa yritykseen estää Lapuan liikkeen marssi Helsinkiin. Olihan kansalaissodan muisto vielä tuore ja lähteellä huseerannut porukka työläistaustainen. Lisäksi lähteestä uskottiin olevan suora yhteys ”universumin konehuoneeseen”.

Kunnon hulinat, mutta eivät toimineet. Talonpoikaismarssi toteutui vuonna 1930. Paavoharjun levykin on sekoitus politiikkaa, mustaa magiaa, esoteerista tietoutta ja romuluista hiphop-dystopiaa, josta syntyy esoteerista maantiedettä.