PELLE MILJOONA & ROCKERS: Setä Samulin sirkus

PELLE MILJOONA & ROCKERS
Setä Samulin sirkus
Stupido

Pelle tunnetaan suomalaisen punkin kummisetänä, mutta parhaiten ajan hermoon viittäkymmentä lähestyvä artisti on osunut muualla kuin punkin tai edes rockin saralla. Reggae-kokeilut nuorten kollegoiden kanssa ovat osoittautuneet onnistuneiksi ratkaisuiksi. Nyt naftaliinista on kaivettu jälleen Rockers-yhtye. Sen liiderinä Pelle on ärhäkkä oma itsensä, mutta vihaisen rockin soittamisen hän on jättänyt viisaasti nuoremmilleen.

Jos Pellen ylitsevuotavan känisevä ääni aiheutti aikoinaan allergisia reaktioita, on myöhemmin ollut todellisia vaikeuksia sietää naiivin osoittelevia tekstejä ja maailmoja syleilevää asennetta. Vieläkään vanha hurtta ei ole oppinut uusia temppuja, sillä tälläkin albumilla Setä Samulin sirkus ja Isäntä vei tehtaan pois ovat sellaista jeesustelua, että pahaa tekee. Onneksi albumi ei nimestään huolimatta ole poliittinen teemalevy, vaan mukaan on mahtunut myös elämää nähneistä ihmisistä kertovia tarinoita, joiden kirjoittamisen Pelle on aina osannut.

Rockin soittajana Rockers ei tarjoa enää mitään kiinnostavaa, mutta kun yhtye malttaa pysyä taustalla ja huomion keskipisteeksi jätetään kappaleet, tavoitetaan paikoitellen jotain hyvinkin olennaista. Koti siellä missä rakkaus, Ison pomon suojeluksessa ja Jumalan morsian ovat hiljaisia, kauniita suvantokohtia, joita kuunnellessa voi hyväksyvästi nyökytellä, vaikkei allekirjottaisikaan Pellen sinisilmäistä idealismia.