PELLE MILJOONA & ROCKERS: Brooklyn-Dakar

Arvio julkaistu Soundissa 11/1999.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.
Lähes Martti Ahtisaaren mitalla maailmalla liikkuva Pelle Miljoona yhdistää Rockersin uusimmalla albumilla kokemuksiaan kahdelta mantereelta. Brooklyn-Dakar alkaa New Yorkista ja San Franciscosta ja päätyy äiti Afrikan kautta syvälle nomadin sieluun.

Arvio

PELLE MILJOONA & ROCKERS
Brooklyn-Dakar
Pyramid

Lähes Martti Ahtisaaren mitalla maailmalla liikkuva Pelle Miljoona yhdistää Rockersin uusimmalla albumilla kokemuksiaan kahdelta mantereelta. Brooklyn-Dakar alkaa New Yorkista ja San Franciscosta ja päätyy äiti Afrikan kautta syvälle nomadin sieluun. Matkailu on taas kerran avartanut ja auttanut Pelle Miljoonaa löytämään tasapainon globaalin ja paikallisen välillä.
Pelle Miljoona & Rockers tykittää tällä kertaa yksinomaan Pellen biisejä ja kaiken lisäksi vivahteikkaammin ja monipuolisemmin kuin koskaan. Osittain rumpali Vännin mukaantulon myötä Rockersin rock on kartuttanut värejään niin, että Brooklyn-Dakariin voi monin paikoin paneutua puhtaasti musiikillisestakin näkökulmasta. Pelle Miljoona ei yritä vaimentaa Bob Dylanin ja Bob Marleyn vaikutusta ja rytmeistä erottuu pienimuotoista kokeilumieltä. Tatu Mannberg ujuttaa soittoonsa yhtä lailla Pretenders -sitaattia kuin Pellen ja J.Karjalaisen yhdessä laulaman Avaruuden ikkunan rautalankaisuutta.
Pelle Miljoonan lyriikoissa puhuu nyky-yhteiskunnan kadottama omatunto ilman, että se kääntyisi saarnaamiseksi. Brooklyn-Dakarin ääniä ovat yhtä lailla Pelastusarmeijan rytmittämä hippihistorian muistelu, Pakahtuvat unelmiinsa -biisin Väkivalta ja päihdeongelman luotisuoruuteen palautuva svengi kuin Brooklynin enkelin saksofonilla sinetöity jazz. Levyn hiteintä raitaa Oo niinku oot seuraava Afrikan kuningas aloittaa anglo-amerikkalaisen musiikin palauttamisen takaisin mustaan kotiinsa. Pelle Miljoonassa on pitkästä aikaa vanhaa, laulavan idiootin vimmaa. Brooklyn-Dakar on kaikkea muuta kuin taas yksi Pelle Miljoona & Rockers -albumi.

Lisää luettavaa