PELLE MILJOONA & ROCKERS: Tee itselles elämä

PELLE MILJOONA & ROCKERS
Tee itselles elämä
Megamania

Nyt seuraa tunnustus: tämä on ensimmäinen Pelle-albumi, minkä koskaan olen kokonaan kuunnellut. Ja vaikeahan kelkkaan on enää tässä vaiheessa hypätä. Musiikillisesti albumiin on useimmiten helppo tarttua Pelleen perehtymättömänkin, mutta sanoituksia kuunnellessa minulle tulee usein ulkopuolinen olo, sen verran vieraissa maisemissa niissä liikutaan. Epäilemättä Pellen historian tunteminen auttaisi laulujen maailmaan pääsemisessä, mutta mielenkiintoisia tekstit ovat toki maallikollekin. Omar kertoo edesmenneestä pizzerian omistajasta itämäisen soitin- ja sävelarsenaalin säestyksellä. Mielenkiintoinen yritys, mutta toteutus on levyn epäonnistuneimpia. Hän uskoi tuuleen kertoo joko itämaisesta jumalasta, tai jumalaisesta unelmien miehestä, todennäköisesti vähän molemmista. Monet levyn teksteistä ovat kiehtovasti kerrottuja tarinoita, joissa jonkun yksittäisen tapahtuman kautta kommentoidaan maailmanmenoa laajemmin. Pellen teksteissä on hyvin samanlaista arkista mystiikkaa kuin miehessä itsessäänkin.
Tee itselles elämä on alusta loppuun ehtaa Pelleä, mutta oikeastaan yllättävänkin monessa eri tyylilajissa esitettynä. Kukoista tyttö on kesäistä reggaeta, sinkkubiisi Hän uskoi tuuleen on sovitettu varsin kelttisävyiseksi, ja avausraita Missä itä ja länsi kohtaavat vaihtelee vähäeleisestä fiilistelystä rokkaukseen. Biisissä on myös levyn vaikuttavin kohta: Pelle laulaa ensin tutun flegmaattisella käninällään "voitin kai jotain markkinoilla maailman", johon heleät naisäänet kommentoivat: "sattuu, sattuu, sattuu". Levyn loppuun on jostain syystä jätetty mielikuvitukseton instrumentaali Running Out Of Töpönen, joka on huonoudessaan täysin nimensä veroinen, mitä ikinä se sitten tarkoittaakin.
Päällimmäisenä levystä aistii sen, että Pelle tekee tätä hommaa kymmenien vuosien varmuudella. Tee itselles elämä on siis takuulla juuri sellainen levy, kuin Pelle halusikin sen olevan. Asialle vihkiytyneet fanitkin saavat sitä, mitä osaavat odottaa, mikä ei missään nimessä ole huono asia.