PELLE MILJOONA UNITED: Diaspora

PELLE MILJOONA UNITED
Diaspora
Suomen Musiikki Oy

Pellen porukka oli minulle 1970-luvun loppuaikoina Ratsian jälkeen rakkain bändi, mutta lopulta Miljoonan kuuntelu päättyi kuin seinään – tai kerrostalon lattiaelementtiin. Moottoritie kuumeni eräänä aamuyönä alakerran naapurissa niin lujaa ja kauan, että mitta täyttyi aamuun mennessä. Muutenkin oli aika koukata punkin umpikujasta vapaampiin maisemiin.

Mikä on muuttunut kolmessa vuosikymmenessä? Ei oikeastaan mikään. Pellen äänessä kuuluu tuttu tunteen roihu. Runokuvat lietsovat yhteisöllisyyttä. Edelleenkin veljet ja sisaret lentävät ja juoksevat, rakastavat ja kapinoivat. Tumppi Varosen kappaleet tuovat kokonaisuuteen melodiaa ja kaupunkiromantiikkaa. Punkrokkauksen lomaan heitetään herttaisesti linkkaavat reggaet.

Diaspora muistuttaa siitä, että vaikka maailma menee monessa mielessä päin persettä, moni asia on myös mainiolla mallilla. Jälkimmäiseen kategoriaan kuuluu ehdottomasti Unitedin yhteissoitto, joka runnoo parhaimmillaan kuin Johnny Thundersin muinainen Heartbreakers. Kitaristi Jukka Melametsän rujon musikaalista räimintää voi vain ihailla.