PELLE MILJOONA UNITED: Kino Riviera

PELLE MILJOONA UNITED
Kino Riviera
Suomen Musiikki

Pellen, Tumpin ja Jukka Melametsän United- trio on pettämätön combo dynaamisesti uutta ja vanhaa materiaalia miksaavana keikkakoneena, mutta rehevä bändipohja tuntuu pitävän myös sävelkynät ja sanoitusten mielikuvat virkeinä. Pellen yhdeksän kipaletta ja Tumpin kolmen biisin panos muodostavat varsin vantteran kokonaisuuden, jossa hippiajoista asti marinoitunut idealismi kohtaa nykytodellisuuden kaikessa karuudessaan.

Kaikessa on horjumaton logiikkansa, kuten heti aloituskappaleet 35 vuotta tien päällä ja Maailman vanhin fiilis kertovat. Niihin kumuloituvat vuosikymmenien kokemukset omassa keikkamiehen roolissa ja tien päällä.

Soitannollisesti United ei yritäkään palautua vuoden 1977 punk-soundeihin ja rähinään, vaan särmäkitarat ja rummunhakkuu saavat rinnalleen akustisen katufolkin sävyjä, hienostelematonta huuliharppua ja protestilaulujen määrätietoista komppausta. Osa lauluista tullee toimimaan hyvin soolokeikoillakin. Hellyttävintä on kappaleiden hehkuttama kaipuu yksinkertaisempaa elämään isoimpien taajamien ulkopuolella. Asia kuitataan tavallaan myös raadollisen rehevästi maalailevassa Stadin elämän kuvauksessa Sadepäivä paratiisissa. Kinaporin kulmassa moni asia loksahtaa kohdalleen.