PIETARI & KOHTALON KAUPPIAAT: Paratiisi odottaa

PIETARI & KOHTALON KAUPPIAAT
Paratiisi odottaa
Helmi Levyt

Vuonna 1994 Pietari Kiviharju levytti yhdessä silloisten Tehosekoittimen ja Karkkiautomaatin musikanttien kanssa kommarilehti Kapinatyöläisen tekstejä Tyhmä Valtio -nimellä. Ei ihan tosissaan, otaksun. Hiphopin parissa vietettyjen vuosien kautta jatkumo on olemassa, vaikka nyt ollaan hitusen aikuisemmalla asenteella liikkeellä. Levyllä on sentään toisen maailmansodan ranskalaisvastarinnan ikivihreä Partisaani! Perspektiiviä on laajennettu suuntaan, joka jopa nykyisen iskelmällisen hiphopin aikana ja slaavilaisbuumin keskellä tuntuu omaperäiseltä.

Monissa liemissä höyrytetyistä muusikoista koostuvat Kohtalon Kauppiaat säestävät jatsikutina näpeissään Kiviharjun laulaessa intiimisti, reilusti ylitulkiten tarinoita kaukana kotoa olevista tuhlaajapojista. Vaikka legendaa isketään suomeksi ja monesti vielä vahvasti täkäläisellä tekstiperinteellä kynäillen, on musiikissa hyvin vähän suomalaista. Kertomukset kierretään auki balladeina, iskelmällisenä jatseina, jopa chansoneina. Bändi vääntää Säkkijärven polkkaakin kuin se olisi varta vasten salakapakan nurkkaan sävelletty.

On melkoinen saavutus saada tällainen määrä laitapolkujen murheita kuulostamaan muulta kuin naurettavalta rutinalta. Tummaääninen ja intensiivinen, suoraan iholle käyvä laulusolisti ja vähäeleisesti paljon aikaansaava bändi tekevät kuitenkin mahdottomasta helppoa kauraa.