PINK FLOYD: The Wall – Immersion Edition

PINK FLOYD
The Wall – Immersion Edition
EMI

On tärkeää käsittää ero sen välillä, onko jokin rahalle vastinetta vai perustelu hinnalle. The Wallin ökyversio taipuu selkeästi jälkimmäisen puolelle, sillä laatikossa on määrällisesti krääsää kutakuinkin hintalapun verran, mutta on tyystin eri asia, kuinka käyttökelpoista tai edes kiinnostavaa se on. Jostain sieltä marmorikuulien, lasinalusten, postikorttien ja kaulahuivin alta löytyy toki myös musiikkia kuuden cd:n ja yhden dvd:n edestä.

The Wall (1980) kuulostaa yhä mestarilliselta: se on alati tukehtumaisillaan teatraalisuuteensa, mutta silti niin jännittävä, koskettava ja ainutlaatuinen kuvaus ulkopuolisuudesta. Täynnä hienoja lauluja mielikuvituksellisesti toteutettuina.
Livetupla olisi paketin aarre, ellei kyseessä olisi jo pari vuotta sitten julkaistu tallenne. Puhkitutun studioversion rinnalla live kuulostaa virkistävältä, etenkin kun useista keikoista koostettu albumi on sekä äänenlaadultaan että bändin suorituksen puolesta erinomainen.

Audioekstrat täydentää kaksi cd:tä demoja biisien eri valmistumisvaiheista. Niissä riittää sulattelemista. Omituisesti Roger Waters on antanut ensimmäisistä demoistaan käyttöön vain lyhyet näytteet.

Myös dvd on pettymys. Mukana ei ole Alan Parkerin hapuilevaa, mutta visuaalisesti hienoa The Wall -filmatisointia, eikä keikkojen dvd-tallennetta. Niiden sijaan saadaan vanha dokumentti albumin synnystä ja kuvittaja Gerald Scarfen haastattelu.

Tähdet tulevat paketin musiikista. En voi suositella 150 euron laatikon ostamista. Fiksumpaa on hankkia albumin ja valikoidut demot sisältävä Experience Edition sekä Is There Anybody Out There? -livetupla.