Puolen vuosisadan katalogi komeissa kulisseissa – David Gilmour palasi itselleenkin historialliseen paikkaan

David Gilmour
Live At Pompeii (dvd)
Sony

Soittimen äärimmäisen hallinnan ykköskriteeri on, että soittaja on onnistunut luomaan oman, tunnistettavan soundin. David Gilmour on siinä onnistunut, heti kun hänen kitaransa lähtee soimaan ykkösbiisissä 5. A.M., tietää, kuka on kyseessä.

Ja onhan miehellä vaikuttava katalogi 50 vuoden ajalta, Pink Floyd -standardeista omaan soolouraan, joka on ollut niin vaikuttava, että hänen ei tarvitse liikaa turvautua vanhan yhtyeensä ohjemistoon. Miehen tuorein soololevy Rattle That Lock (2015) oli kiertueella ajankohtainen, joten klassikoksi luokiteltava On An Island (2006) jää varjoon, sitä kun käsiteltiin jo Live In Gdanskilla (2008).

Historiallinen viitekehys on Pink Floydin ”tyhjälle salille” esittämä keikka Pompeiin amfiteatterissa vuonna 1971, jolloin yhtye ei vielä ollut tuttu nimi joka taloudessa. Mukana on vain yksi biisi tuolta ajalta, One Of These Days, jolla Gilmour pääsee esittelemään lap steel -taitojaan. Yleisöä on nyt lattiallisen verran, mutta show’n valot ja muut efektit varastavat odotetusti yleistunnelman.

Visuaalisesti huomio kiinnittyy eniten taustalaulajiin, ympäristöön ja pyöreään taustakankaaseen, soittajat ovat pitkälti kuin rock-versio Mount Rushmoren kivipäistä. Musiikki puhuu kuitenkin puolestaan. Esitys on saatavana myös cd:nä.