RAPHAEL SAADIQ: Stone Rollin’

RAPHAEL SAADIQ
Stone Rollin’
Columbia

Nuori Raphael Saadiq sai maistaa mainetta parikymmentä vuotta sitten Tony Toni Tonén jäsenenä. Kolmikon hajottua oli vuorossa vuorossa yhtä lailla laadukas, mutta harmillisen lyhytikäinen Lucy Pearl. Sittemmin Saadiq on ansioitunut muun muassa Joss Stonen tuottajana. Neljännellä albumillaan hän saavuttaa soolouransa tähänastisen huipun. Jo The Way I See It (2008) oli oivallinen albumi, mutta Stone Rollin’ vie siitä voiton monipuolisuutensa ja kiinnostavampien sanoitustensa ansiosta.

Levyn perussoundi on ytimekäs yhdistelmä 1960-luvun jälkipuoliskon Staxia ja Motownia. Höysteeksi heitellään häivähdyksiä saman aikakauden autotallirockista ja nykymaailman tyyleistä. Energiset tanssipalat Heart Attack ja Radio iskevät ensin. Myös kepeämpi Day Dream vetoaa joraushermoon. Nimikappale tavoittelee onnistuneesti 1950-luvun chicagolaisen rhythm & bluesin intensiteettiä.

Myöhemmillä kuunteluilla huomio kiinnittyy hienovaraisempiin melodioihin sekä tyylikkäisiin jousi- ja puhallinsovituksiin. Good Man ja The Answer vihjaavat, että Raphael Saadiq saattaa vielä jonain päivänä julkaista sen syvällisen soul-albumin, jonka jälkeen hänestä puhutaan samaan hengenvetoon Curtis Mayfieldin ja Marvin Gayen kanssa.