RINGO STARR: Ringo Starr

RINGO STARR
Ringo Starr
Edel

Siitä on jo vuosikymmeniä, kun MBE Richard Starkey oli kaupallisesti varteenotettava levytysartisti, mutta sitkeästi ukko jaksaa yhä levyjä tehdä, joskin harvakseen. Vetovoimansa avulla hän saa yhä tallenteilleen sellaisia nimiä kuin Eric Clapton, Willie Nelson ja David Gilmour, vaikka harvoinhan nimivieraat sinänsä pystyvät keskinkertaista levyä pelastamaan murheen alhosta.

Eikä heidän tässä tapauksessa edes tarvitse. Ringon ja kuulijoiden kannalta on oleellisinta, että hän on löytänyt aisapareikseen Mark Hudson -nimisen tuottajan ja The Roundheads -nimeä tottelevan yhtyeen. Molemmat nimittäin tuntuvat tajuavan ajattoman, juuri Ringolle räätälöidyn, melodisen popmusiikin päälle. 62-vuotias rumpupappa rokkaa yllättävänkin vakuuttavasti menopaloissa I Think Therefore I Rock'N'Roll ja Trippin' On My Own Tears ja hänen perinteiseltä soundaavaa rumpupatteriaan on ilo kuunnella.

George Harrisonille omistettu Never Without You on onnistunut tribuutti, joka välttää ylisentimentaalisuuden, vaikka nimitsekkaakin hieman liikaa Georgen biisejä. Lämminhenkinen Elisabeth Reigns on toinen Ringon menneisyyttä symppiksesti peilaava kappale ja maailmankansalainen kunnioittaa kotimaan kamaraa vielä nätillä English Gardenilla. Vaikka tähtivieraita tulikin vähäteltyä, Willie Nelson istuu ääneltään mainiosti Ringon duettopariksi. Lännenhenkisessä biisissä Write One For Me on samaa vanhakantaista hittiainesta kuin valtaosalla levystä.

Ringo Raman vääjäämättömänä kohtalona on jäädä esittäjänsä ex-yhtyeen jälkiaktiviteettien jalkoihin, sillä ei ole epäilystäkään, etteikö Anthology-dvd:n ja Sir Maccan Euroopan-kiertueen livetallenteineen keräämä kolehti ole määrältään aivan toista kuin Ringolle jäävät almut. Sääli sinänsä, sillä jos nyt matkaisi aikakoneella 30 vuotta taaksepäin, jolloin Ringon kehuttu ja hyvin kaupaksi käynyt nimikkoalbumi julkaistiin, ero sen ja Ringo Raman välillä olisi hyvin nimellinen.