SAMAEL: Reign Of Light

SAMAEL
Reign Of Light
Galactical

Sveitsiläisen Samaelin edellinen albumi Eternal ilmestyi viisi vuotta sitten, mutta hiljaiselo ei ole johtunut laiskuudesta, vaan ongelmista yhtyeen aikaisemman levy-yhtiön kanssa. Jo kaksi julkaisematta jäänyttä albumia Century Medialle luovuttanut yhtye pääsee vihdoin aloittamaan puhtaalta pöydältä omalla yhtiöllään, joka lisensoi tuotantonsa ruotsalaiselle Regainille.

Mutta millä tavalla? Reign Of Light osoittautuu lähes välittömästi Samaelin uran parhaaksi teokseksi, ansaiten jokaisen tähtensä. Tämän vuoden suurimpiin positiivisiin yllättäjiin kuuluva Reign Of Light on osoitus siitä, että paras taide saattaa todellakin syntyä vastoinkäymisistä ja kärsimyksestä. Ei Samaelillakaan ole varmasti ollut helppoa taistella turhautumista vastaan riidellessään entisen julkaisijansa kanssa.

Samael on yhdistänyt konerytmejä, itämaisia melodioita, goottivaikutteita ja panostavasti rähistyä ärinälaulua ennenkin, mutta ei ole koskaan onnistunut siinä näin majesteettisen vakuuttavasti. Osa kunniasta voidaan napata myös Suomeen Sami Yli-Sirniön sitaroinnin myötä. Levyn alkupuoli tarjoilee tulevia klassikoita toisensa perään, yhtyeen maalaillessa jylhiä melodioita ja konebiittejä kokonaisuudeksi, joita voisi kutsua lähinnä metallisiksi sotilasmarsseiksi.

Minun on vaikea kuvitella, kuinka Rammsteinin uusin voisi pistää tästä paremmaksi.