SOEN: Cognitive

SOEN
Cognitive
Spinefarm

Paperilla Spinefarmin kiinnittämä Soen on mielenkiintoinen tulokas. Kukapa ei haluaisi kuulla, mitä epävirallinen bassojumala Steve diGiorgio ja Opethista aikanaan eronnut rumpali Martin Lopez ovat saaneet aikaiseksi uudella kokoonpanolla? Ymmärrän toki kieltävätkin vastaukset, onhan “superkokoonpanoilla” aina oma klanginsa. Ehkä voin omasta kiinnostuksestanikin syyttää sitä yhtyettä havitellutta A&R-henkilöä, joka liki väkivalloin pakotti minut tutustumaan tapaukseen.

Ensivaikutelma on helpotuksen huokaus. Soen ei ole lähtenyt toteuttamaan mitään yliteknistä rimpuilua, vaan luottaa pääosin rauhalliseen poljentoon ja maalaileviin sävelkulkuihin, joista muusikot toki löytävät oman juttunsa halutessaan. Kun levyn on kuunnellut läpi, ei typertyneisyyttään oikein kuitenkaan voi peittää. Cognitive voisi olla aivan törkeän hyvää tunnelmointiprogea, mutta ei se sitä ole.

Soenin ongelma on, että se ei tahdo saada sinänsä hyvistä ideoistaan kaikkea mahdollista irti. Luulen ymmärtäväni yhtyeen prykimyksiä, mutta jos tulos on yhdistelmä Toolin tylsempiä biisejä ja jotain mitä Opeth olisi voinut tehdä Heritagen sijaan, jos sillä olisi ollut siihen rohkeutta, jää lopullinen hatunnosto tässä vaiheessa tekemättä.