SPARKS: Exotic Creatures Of The Deep

SPARKS
Exotic Creatures Of The Deep
Lil’ Beethoven Records

Kesäkuun puolivälissä Suomeen saapuvan Sparksin voi olettaa olevan melkoisessa keikkakunnossa juuri tuolloin, onhan yhtyeellä silloin takanaan mammuttimainen urakka, jonka aikana se on esittänyt Lontoossa uransa kaikki levyt kronologisessa järjestyksessä. Koitoksen viimeinen keikka ei tule olemaan huonoimmasta päästä, sen verran hyvä Sparksin uusi levy on.

Jos ei ole aiemmin Maelin veljesten musiikista välittänyt, tuskin uutukainenkaan saa päätä kääntymään. Sen verran tutuista aineksista kiekko on koottu: näppäriä sanoituksia, Russellin­ väsymätöntä falsettilaulantaa, Ronin kilkattavaa pianoa sekä koukuttavan tarttuvia, klassiseen musiikkiin kallellaan olevia popkappaleita.

Jos taas Sparksin musiikista pitää, on luvassa varsinainen herkkuhetki. Exotic Creatures Of The Deep on alusta loppuun korkean tasonsa säilyttävä hieno, kiiltävä kokonaisuus. Kappaleet ovat juuri niin riemastuttavia kuin niiden nimet antavat ymmärtää. Let The Monkey Drive köröttelee pikkutuhmasti ja yhtyeen superfanin nimeävän Lighten Up, Morrissey -kappaleen kertojalla on kehotukseensa selkeä taka-ajatus.

Tämänkin albumin myötä voi todeta, ettei popmusiikki ole enää millään lailla vain nuorten oma laji. Kuusikymppiset veljekset ovat tehneet levyn, joka on innostunut, elinvoimainen ja pullollaan ideoita. Mihin popmuusikoiden parasta ennen -päiväys vielä venyykään?